Yrke

Kyl- och värmepumpstekniker

Serviceinriktad problemlösare med tekniska och hantverksmässiga kyl- och värmepumpsinstallationer.

Kyl- och värmepumptekniker arbetar med nyinstallation och service av kyl- och värmepumpanläggningar i bland annat fastigheter. Man arbetar även med avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem och regleras elektroniskt. Yrket innehåller både teoretiska och praktiska moment. Serviceförmåga är viktig då man har mycket kundkontakter.

Arbetsuppgifter

Inom yrket arbetar man med installation, service och underhåll av kyl- och värmepumpanläggningar. Kyl- och värmepumpsystem finns bland annat i fastigheter, butiker och industrier. Kylteknik används framförallt i livsmedelsbutiker där alla kyldiskar är kopplade till en gemensam kylmaskin, i luftkonditioneringssystem, i industriprocesser som behöver kylas, inom medicinteknik och vid isbanor. Värmepumpar fungerar precis som kylmaskiner, men då tar man vara på värmen istället för på kylan.

Det finns främst två kompetensnivåer inom branschen:

En kyl- och värmepumpmontör arbetar med nyinstallation av värmepumpar och kylanläggningar. Arbetet består främst av att montera anläggningens komponenter. Även rörmontage förekommer.

En kyl- och värmepumptekniker arbetar främst med service och underhåll av befintliga kyl- och värmepumpanläggningar. Arbetsuppgifterna varierar mellan enklare serviceåtgärder som läcksökning och tätning av läckor, till avancerade felsökningar i stora system samt service och byte av komponenter i stora anläggningar. I arbetet ingår det att se till att anläggningarna är energieffektiva, vilket är viktigt för miljön. Teknikern är ibland även med vid nyinstallation.

Styr- och reglerteknikens digitalisering har på senare år inneburit en stor förändring för kyl- och värmepumpstekniken. I vissa fall kan service skötas på distans via internet. Kravet på den teoretiskt tekniska förståelsen har ökat, samtidigt behöver en kyl- och värmepumptekniker ett tekniskt handlag för att kunna jobba praktiskt med olika verktyg.

Det är vanligt att man börjar jobba som montör för att sedan gå över till tekniker. För de tekniker som söker nya utmaningar finns det möjlighet att bli servicechef, projektledare eller företagsledare.

Förmågor

Förmågor som kyl- och värmepumptekniker behöver ha eller utveckla

 • Serviceinriktad

  I arbetet ingår mycket kundkontakter och det är därför viktigt att ge god service.

 • Problemlösningsförmåga

  Teknikern ska kunna bygga olika typer av anläggningar och behöver anpassa lösningar från fall till fall. Man jobbar med både praktisk och teknisk problemlösning.

 • Organisationsförmåga

  Det är viktigt att kunna organisera sitt arbete på ett strukturerat sätt. Uppdragen är många och varierande, vilket kräver prioritering och självständiga beslut.

Utbildningar

Yrket kräver certifiering för att du ska få jobba med kyl- och värmepumpanläggningar.

 • Gymnasieutbildning
 • Eftergymnasial utbildning upp till två år

   

Utbildningsväg

Inom yrkesgruppen krävs utbildning på gymnasienivå eller eftergymnasial utbildning upp till två år.

Gymnasieutbildning

Grundutbildning till kyl- och värmepumpmontör finns inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning kyl- och värmepumpteknik.

Eftergymnasial utbildning

Utbildning till kyl- och värmepumptekniker finns inom Yrkeshögskolan och omfattar cirka 1,5 år.

Företagsförlagd utbildning

Den som är anställd i branschen kan läsa längre eller kortare kurser som företaget finansierar, både mer grundläggande och mer specialiserade kurser.

Arbetsmarknadsutbildning

En alternativ utbildningsväg kan vara via en arbetsmarknadsutbildning.

Yrkesprogram

VVS- och fastighetsprogrammet
Efter VF ligger vägen öppen till ett fritt yrke som har framtiden för sig. Chanserna till jobb efter utbildningen är goda. Att ha kreativa lösningar på problem ingår i din vardag, och du har därför möjlighet till att få arbeta med både händer och hjärna.  
Läs om utbildningen
Utbildningsplatser

Osäker på vilket yrke som passar dig?

Gör testet på arbetsförmedlingen. Svara på 12 frågor och få förslag på yrket som passar dig och dina intressen.

Gör testet nu!

Aktuella artiklar

Albinssons Rör
Albinssons rör är ett familjeföretag inom VVS. Vi har en fantastisk utställning fullt med inspiration till ert nya badrum och heminredning. Vi arbetar mot privatpersoner, företag, kommuner,...
Läs mer
Allt att vinna på mångfald
Erlandsson Bygg siktar på mångfald. Under hösten har sex personer med utländsk bakgrund utbildats till snickare, och nu har alla fått jobb. Den nya kompetensen och medarbetarnas stolthet över att få...
Läs mer