Yrke

Plattsättare

Skapar och renoverar badrum, kök och andra ytor med noggrant underarbete och millimeterprecision.

Plattsättare arbetar med att montera kakel, klinker, mosaik och konstbetongplattor på väggar och golv. De arbetar framförallt med renoveringar, men också med nyproduktion av bostäder och lokaler. En viktig del av arbetet handlar om att göra ett noggrant underarbete för ett hållbart resultat, till exempel att lägga tätskikt (fuktisolering) på golv och väggar.

Arbetsuppgifter

Plattsättarens arbetsuppgifter är att montera kakel, klinker, konstbetongplattor och mosaik på väggar och golv. Plattsättare arbetar framförallt med renoveringar, men också med nyproduktion av bostäder och lokaler. Uppdragen handlar ofta om att renovera badrum, kök och andra ytor hos privatpersoner. Det kan även vara större uppdrag som plattsättning av bilhallar och badhus.

Det ingår mycket planering och förberedelser där mätning av ytor är en viktig uppgift. Före monteringen av plattor gör plattsättaren ett omfattande och noggrant underarbete som innehåller många moment inom rivning och uppbyggnad. En viktig del av arbetet är att lägga tätskikt (fuktisolering) på väggar och golv enligt särskilda föreskrifter.

I våtrumsrenovering ingår ibland att flytspackla golv för att få till rätt fall mot golvbrunnen. När underarbetet är klart sätts plattorna på fästmassa enligt ett mönster utifrån en ritning. Det kan vara diagonala mönster eller särskilda inslag av plattor med annan färg eller form.

Plattsättaren har mycket kundkontakter, men oftast finns en arbetsledare som håller i den övergripande kontakten med beställaren. God materialkännedom är viktig eftersom plattsättaren arbetar med många olika typer av keramiska material.

Förmågor

Förmågor som plattsättare behöver ha eller utveckla

 • Noggrannhet

  Noggrannhet är mycket viktigt eftersom plattsättaren arbetar med millimeterprecision. Underarbetet är särskilt viktigt för slutresultatet och plattorna ska monteras enligt ett givet mönster.

 • Serviceinriktad

  Förmåga att kunna bemöta kunder eftersom kundkontakt är en viktig del av arbetet.

 • Självständighet

  Förmåga att arbeta självständigt och kunna planera sitt arbete på plats hos kunden.

 • Samarbetsförmåga

  Plattsättare samarbetar ibland med elektriker, VVS-montörer och andra plattsättare.

Utbildningar

B-körkort är ofta ett krav vid anställning.

 • Gymnasieutbildning

Utbildningsväg

Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

Gymnasieutbildning

Grundutbildning till plattsättare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka 1,5 år som lärling får man sitt yrkesbevis som plattsättare, förutsatt att man har en komplett grundutbildning.

Vuxenutbildning

En alternativ väg till grundutbildning kan vara via en vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning.

Företagsförlagd utbildning

En alternativ utbildningsväg är via en distansutbildning där Byggnadsindustrins Yrkesnämnd anordnar den teoretiska delen av utbildningen och där ett företag står för den praktiska utbildningen.

Osäker på vilket yrke som passar dig?

Gör testet på arbetsförmedlingen. Svara på 12 frågor och få förslag på yrket som passar dig och dina intressen.

Gör testet nu!

Aktuella artiklar

Allt att vinna på mångfald
Erlandsson Bygg siktar på mångfald. Under hösten har sex personer med utländsk bakgrund utbildats till snickare, och nu har alla fått jobb. Den nya kompetensen och medarbetarnas stolthet över att få...
Läs mer